Ми у ЗМІ

ukraina 24_khodakivskaПодорожчання продуктів почалося ще торік ‑ про причини розповіла заступниця директора Інституту аграрної економіки Ольга Ходаківська в програмі «Сьогодні Ввечері» на телеканалі «Україна 24»".

«Протягом останніх місяців практично кожен українець відчув на собі подорожчання харчових продуктів. Воно почалося ще минулого року, а в цьому тенденції продовжують зберігатися. Торік була посуха, неприйнятні погодні умови, що наклало значний відбиток на врожайність і ціни на продукти. З іншого боку, пандемія, до якої ми та весь світ не були готові, що також призвело до подорожчання.

Це посилилося такими факторами, як підвищення цін на комуналку, ПММ, енергоносії, підвищення мінімального рівня зарплати. І це знову-таки позначилося на собівартості сільськогосподарської продукції, продукції перероблення. І в результаті ми маємо те, що на полицях магазинів продукція дорожча, ніж була, наприклад, у такий же період минулого року», ‑ сказала вона.

Джерело: Україна 24

   

soya zakharchuk_2Щороку ринок репрезентує аграріям нові сорти сої, які добре себе зарекомендували під час проведення державної кваліфікаційної експертизи й мають високу посухостійкість і стійкість до шкідників та хвороб.

Рейтинг сортів сої (за обсягами реалізації насіннєвого матеріалу) AgroТimes репрезентував завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки», д. е. н. Олександр Захарчук.

За даними науковця, у рейтингу сортів сої вітчизняної селекції першість (635 тонн реалізовано торік) утримує Алмаз полтавського селекціонера Людмили Білявської. Друге місце (342 тонни) у сорту Муза Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН України», третє – у сорту Сіверка (338 тонн) Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН України». Також популярний в аграріїв сорт Оріана (101 тонн) виробництва Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН України.

Читати далі:

   

11 lupenkoЦіни на продукти у великодньому кошику цьогоріч на чверть дорожчі, ніж були торік. На це вплинули інфляція, неврожай, і безумовно, пандемія. У вартості набрали навіть ті харчі, які останні кілька років, навпаки, дешевшали.

Директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко назвав основні причини такого здорожчання.

Переглянути відео

Джерело: 1+1

   

soya zakharchukПід урожай в Україні в 2020 році було вироблено та сертифіковано 21,4 тис. тонн кондиційного насіння сої.

Про це АgroТimes повідомив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук.

За його даними, 393 тонни насіння іноземної селекції було ввезенно з-за кордону, а 18,7 тис. тонн вирощено в Україні. Частка вітчизняної селекції – 2,3 тис тонн або 10,8% загального обсягу.

Науковець зауважив, що близько 2 млн га посівних площ в Україні зайняті під промисловими посівами сої. Для їх забезпечення потрібно 200-220 тис тонн насіння.

Читати далі:

   

ukraina 24_khodakivska_2Українські аграрії завдяки сприятливій погоді очікують у 2021 році більшого врожаю, ніж роком раніше.

Про це в ефірі програми «Сьогодні День» на телеканалі «Україна 24» розповіла завідувачка відділом земельних відносин та природокористування Інституту аграрної економіки Ольга Ходаківська.

«З урахуванням сьогоднішнього кліматичного стану, кількості опадів, те, що взимку в нас було достатньо снігу, це теж дозволило отримати достатню кількість вологи в ґрунтах у зимовий період. Зараз впродовж весняного періоду так само ми бачимо достатню кількість опадів. Все це вказує на те, що цього сезону умови для посівної кампанії виявилися більш-менш сприятливими», ‑ розповіла вона.

Джерело: Україна 24

   

ukraina 24_lupenkoПорівняно з минулим роком вартість продуктів до святкового столу зросла на понад 15%. Як відрізнятиметься вартість Великоднього кошика в різних регіонах розповів директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.

Переглянути відео

Джерело: Україна 24

   

yachmin zakharchukНайпопулярнішим в українських аграріїв сортом ярого ячменю іноземної селекції у 2020-му став Сєбастьян від Сейєт Плантефоредлінг І/С – його придбали 4191 тонн.

Результатами свого дослідження найпопулярніших сортів ярого ячменю іноземної селекції  АgroТimes репрезентував завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки», д. е. н. Олександр Захарчук.

За його даними, другий і третій результат – у сортів  Одісей (2213 тонн) та Овертюр (1246 тонн) від Лімагрейн Юроп, четвертий – у сорту  Гладіс Лімагрейн Адванта Ніделенд Б.В (1099 тонн).

Читати далі:

   

agrotimes 4_2021Вчасна й належна підготовка сільгосптехніки до весняно-польових робіт є запорукою збору високих врожаїв восени. І саме це питання перед посівною не менш актуальне, ніж наявність якісного посівного матеріалу. Загалом у підприємствах галузі цілком достатньо машин для здійснення всіх технологічних операцій протягом року.

Оснащення підприємств галузі машинами для здійснення всіх технологічних операцій розглядається в статті Олександра Захарчука.

Читати статтю

Джерело: AgroTimes

   

agrotimes zakharchuk_15Найбільший попит серед сортів озимого ячменю української селекції торік був на Дев’ятий вал від Селекційно-генетичного інституту-Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення НААН України. Обсяги його реалізації торік становили 6372 тонн.

Про це АgroТimes повідомив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки» д. е. н. Олександр Захарчук.

За даними науковця, другий, третій і четвертий за обясягами реалізації результати у сортів Снігова королева (2411 тонн), Достойний (856 тонн) та Валькірія (194 тонни) цього ж самого виробника.

Читати далі:

   

agrotimes zakharchuk_14Під урожай 2021 року Україна сертифікувала 21,4  тис. тонн насіння озимого ячменю, зокрема й 326 тонн ввезеного з-за кордону (іноземної селекції).

Про це АgroТimes повідомив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки» д. е. н. Олександр Захарчук.

За його даними, на території України торік було вироблено по 10,5 тис. тонн насіння озимого ячменю іноземної й вітчизняної селекції (по 49% загального обсягу).  На своїх полях українські аграрії посіяли торік 44 сорти (31 – іноземної і 13 – вітчизняної селекції) озимого ячменю.

Читати далі:

   

Сторінка 26 з 54

<< Початок < Попередня 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Наступна > Кінець >>