Ми у ЗМІ

dukhnytskiy 05_2025_01Словосполучення «торгові війни» на тлі словосполучення «велика війна в Україні» звучить менш загрозливо, однак гра президента США в постійний перегляд тарифів перерозподіляє глобальні торгові потоки. Додамо сюди той факт, що 6 червня 2025 року режим торгівлі аграрною продукцією між Україною та ЄС теж змінюється.

Доктор економічних наук Богдан Духницький вважає, що нині відсутні передумови для переорієнтації регіональної структури експорту продовольства, яка склалась за останні 3 роки.

Провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Богдан Духницький поділився з «АГРО ПЕРСПЕКТИВОЮ» окремими думками щодо експорту продовольства з України.

Як зміниться географія експорту продукції АПК після 5 червня 2025 року та перегляду правил торгівлі з країнами ЄС?

Дійсно, хоча до завершення діючих умов торгівлі агропродовольчою продукцією між Україною та Євросоюзом лишилося менше місяця, точної інформації щодо нових рамок угоди досі немає.

Читати далі:

   

ovochi chervenНа думку головного наукового співробітника відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інни Сало, на формування цін на овочеві істотно вплинули обсяги постачання, вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, а також ціни на пальне.
Реклама

"У червні 2025 року очікується незначне здешевшання овочів – до 7 % проти травневих цін. З розширенням пропозиції тепличних овочів найбільш помітно можуть знизитися ціни на цибулю ріпчасту та капусту білокачанну. Середня ціна на картоплю може знизитися до 30 грн/кг (-15,6 %), що, звісно, залежатиме від обсягів постачання, умов зберігання та логістики. Окремі види тепличних салатних овочів дещо здешевшали через розширення обсягів постачання та стабільний споживчий попит… Водночас додали в ціні огірки колючі – до 106,30 грн/кг (+33,0 %), огірки короткоплідні – до 82,90 грн/кг (+3,9%), а також огірки гладкі – до 80,90 грн/кг (+1,6%). Це пов’язано, перш за все, з ймовірним подовженням терміну отримання товарної пропозиції від нового урожаю овочів відкритого ґрунту через несприятливі погодні умови", – уточнює науковиця. І додає, що у червні 2025 року ціни на салатні овочі можуть знизитися порівняно з нинішніми до 10 %.

Джерело: Главред

   

khlib chervenНайбільше у червні, як зазначають опитані Главредом експерти, додаватимуть у ціні хлібопекарські вироби. Зокрема, збережеться тенденція до зростання вартості на рівні 1,5-2%, яка присутня вже кілька місяців поспіль.

"З початку року ціна на пшеницю 2 класу в середньому зросла на 12-15%, сягнувши позначки у 10200 грн/т, пшениця 3 класу додала в ціні 15,0% і вартує вже майже 10000 грн/т. Значно подорожчало жито – в середньому на 35-40%. Його ціна вже перевищує 11000 грн/т. Позитиву надає ситуація з пальним, яке за останній місяць трохи впало в ціні. Дизельне пальне подешевшало до 53,67 грн/л (-2,3%), скраплений газ для автомобілів – до 35,65 грн/л (-3,1%), бензин в середньому - майже на 2%. За прогнозними оцінками, очікується подальше поступове зростання середньої ціни на хлібобулочні вироби. Протягом червня 2025 року хліб може додати в ціні ще 1,5-3%", - розповіла Главреду головна наукової співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлана Черемісіна.

Джерело: Главред

   

agroexportНа формування цін на овочеві істотно вплинули обсяги постачання, вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, а також ціни на пальне.

Однак, у травні 2025 року очікується незначне здешевшання овочів – до 7 % проти квітневих цін.

"З розширенням пропозиції тепличних овочів, перш за все, найбільш помітно можуть знизитися ціни на капусту білокачанну та моркву. Середня ціна на картоплю може знизитися до 30 грн/кг (-8 %), що, звісно, залежатиме від обсягів постачання, умов зберігання та логістики", - уточнила головний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало.

Читати далі:

   

tsiny travenЗа словами провідної наукової співробітниці відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Наталії Копитець, у квітні найбільше з-поміж інших видів м’яса здорожчала свинина. Зокрема, підчеревина, ребра, лопатка, ошийок додали в ціні 4,1-9,5 %, адже страви саме зі свинини є ключовими на Великодньому столі.

"Зазвичай, після Великодніх свят відбувається коливання роздрібних цін на основні види м’яса. При цьому спостерігається здешевлення одних видів м’яса і здорожчання інших. За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у травні 2025 року можливе зниження роздрібних цін на яловичину і свинину – до 3%. Водночас відкриття сезону пікніків та виїздів на природу можуть зумовити підвищення цін на свинину ошийок і курячі гомілки на 1,5-2,0 %", - зауважила експерт.

Джерело: Главред

   

lupenko prokydaisiaОдна з топ тем цього тижня - Великдень, і найголовніше - це Великодній кошик. Отже, наші журналісти склали базовий список і пішли на закупи. Якою є фінальна сума?

Джерело: МИ УКРАЇНА +

 

Переглянути відео

   

lupenko 1_1Великодній кошик цьогоріч зібрати в Україні буде дещо дорожче - він здорожчав на 10-15%. Утім аналітики кажуть, зростання цін у межах норми, якщо порівнювати з минулим та позаминулим роками. Звісно, ціни залежать від уподобань господинь, але традиційний набір, із умовних 10 продуктів, які за приклад беруть аналітики, і здорожчав, і подешевшав. У чому саме? В яких областях? Та як налаштовані українці - скуповуватися як зазвичай, адже свято, чи все-таки менше? Деталі в сюжеті ТСН.

Джерело: 1+1

Переглянути відео

   

zhuk-agronews

Що собою являє аграрний устрій України? Чи достатніми є владні стратегічні орієнтири з розвитку галузі до 2030 року для забезпечення національних інтересів України в умовах євроінтеграції? Як Україні, її аграрному сектору, освоїти успішний досвід застосування розвинутими країнами інституціональної теорії й практики при формуванні й реалізації ефективних державних політик? На ці теми розмовляємо з автором Селозберігаючої моделі аграрного устрою України, академіком НААН, доктором економічних наук, професором Валерієм Жуком.

– Вітчизняний аграрний сектор, як і вся Україна, переживає нелегкі часи війни і, у той же час, має підлаштовуватися під вимоги євроінтеграції. Для останнього Розпорядженням Кабінету Міністрів України затверджено нову Стратегію розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на період до 2030 року. З точки зору академічної науки чи є все це певною гарантією подальшого успішного розвитку аграрної економіки та сільських територій України?

Самі по собі, навіть найякісніші документи, як і Стратегія, про яку Ви кажете, чи навіть Закони, не можуть гарантувати очікуваний від них результат. Вони є лише, так би мовити, верхівкою «айсбергу». Насправді, вирішальні чинники змін знаходяться «під водою». І в академічній науці, і в популярній науці, весь цей «айсберг» і «над водою» і «під водою», – називають інституційним середовищем.

Читати далі:

   

unian duchnytskyi_oliiaБогдан Духницький, провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" згоден з цими тезами. Але додає, що Україна, як найбільший експортер, якраз і є найбільш залежною від світових цін.

"У цілому, ситуація на глобальних ринках впливає на внутрішні ціни – чим більше країна залучена до міжнародної торгівлі, тим більш помітна залежність внутрішньої кон’юнктури у конкретному сегменті, - пояснює науковець. – Україна традиційно виступає найбільшим експортером соняшникової олії в світі. Отже, зростання цін на неї і, відповідно, існуючий підвищений попит також будуть коригувати вартість цього продукту на внутрішньому ринку".

Читати далі:

   

soniashnyk nechyporenkoВ 2025 році урожай соняшнику в Україні може збільшитися на 2%, такий прогноз в розмові з «Агро Перспектива» озвучив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи Олександр Нечипоренко.

«По технічних та інших основних сільськогосподарських культурах прогнозується збільшення виробництва проти 2024 року, зокрема: по сої — на 2,3% соняшнику — на 2%», — сказав Нечипоренко.

Джерело: «Агро Перспектива»

   

Сторінка 1 з 54

<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>